torstai 17. maaliskuuta 2016

Lil ½ Dead - Steel On A Mission (Priority Records, 1996)



1. Steel on a Mission '96
2. Low Down
Feat. Quick Ta Mac
3. Southern Girl
4. Back in the Day
5. Givin' It Up Feat. Hostyle
6. Young HD
7. If You Don't Know Feat. Hostyle
8. Still Rollin' Feat. Quick Ta Mac
9. Gotta Git Cha
10. Cavvy Sounds Feat. Chaos & Baby Girl






Vuosi oli 1996, kun Kalifornian Long Beachilla päivänvalon näki Lil ½ Deadin toinen studioalbumi Steel On A Mission. Muuan herrojen Snoop Dogg ja Nate Dogg serkkunakin tunnetun Lil ½ Deadin pari vuotta aikaisemmin julkaistu debyyttialbumi The Dead Has Arisen oli jo ehtinyt niittää menestystä erilaisilla listoilla ja Steel On A Mission jatkoi debyyttialbumin viitoittamalla tiellä, joskaan yltämättä ihan samanlaisiin listasijoituksiin. Vaikka The Dead Has Arisen täyttää ehdottomasti genressään klassikkoalbumin kriteerit, on mielestäni Steel On A Mission eittämättä se kovempi kokonaisuus näistä kahdesta ja yksi kovimmista G-funk levyistä mitä on koskaan julkaistu. Steel On A Mission tuntuu kuitenkin olevan harmittavan ohinukuttu albumi, jos vertaa moneen muuhun aikakauden, verrattaen heikompaan G-funk julkaisuun. Levy onkin todellinen hidden gem, joka on pakko nostaa esille!

Priority Recordsin kautta julkaistu Steel On A Mission on erittäin kesäinen levy täynnä rentoa G-funkkia, josta saa täydellisemmän paketin vain yhdistämällä sen kuunteluun lämpimän kesäpäivän, puiston ja bissen. Albumin tuotantopuolesta vastaavat aika lailla puoliksi Damon ”Twin” Rose sekä Kenneth ”K-Phix” Manning ja levy onkin täynnä muhkeita bassolinjoja ja funkkaavia kitaroita. Steel On A Missionilta löytyville biiseille on ominaista tarttuvat kertsit ja kokonaisuuden kruunaa Lil ½ Deadin tavaramerkkinä tunnettu rento ja pehmeä ulosanti. Tematiikka levyllä liittyy suurilta osin Lil ½ Deadin kertomiin tarinoihin elämästä Long Beachilla, aina lapsuudesta, naisseikkailuiden kautta oman MC uran pohtimiseen. Variaatiota tarinoille sopivasti tuovat Quick Ta Macin, Hostylen, Chaosin ja Baby Girlin vierailut levyllä.

Steel On A Missionilta ei juuri heikkoja raitoja löydy. Levy lähtee liikkeelle erittäin letkeällä biisillä Steel On A Mission ’96, joka on todella tiukka jatko edelliseltä levyltä löytyvälle Still On A Mission biisille. Tätä seuraavat levyn sinkkubiisinäkin julkaistu rento ”Southern Girl” ja ”Back In The Day” vinkuvine syntikoineen. Aavemaisen biitin omaava ”Still Rollin’ (feat Quick Ta Mac)” on myös mainitsemisen arvoinen rykäisy. Levyn lopettaa yksi henkilökohtaisista all-time-favouriteista, erittäin funkkaava ”Cavvy Sounds (feat. Chaos & Baby Girl)”, joka on erinomainen esimerkki tämän aikakauden Long Beach soundista. Biisi istuukin bileisiin kuin bileisiin erinomaisesti ja päättyy tarttuvaan yhteislauluun, päättäen samalla timantin kovan 10 biisin albumin!

Saatavuus: Uutena ei saa enää mistään ja käytettynäkin levy maksaa mansikoita, varsinkin alkuperäinen julkaisu (Ebayssa maksetaan jopa kolminumeroisia summia). Onneksi levy löytyy sekä Spotifysta että Youtubesta kokonaisuudessaan, vaikka fyysisenkin kappaleen hankkiminen on ehdottoman suositeltavaa!

#90’s Rap #G-Funk #Westcoast  #LongBeach #California

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti