torstai 14. huhtikuuta 2016

Too $hort - Cocktails (Jive Records, 1995)

1. Ain't Nothing Like Pimpin' 
2. Cocktales 
3. Can I Get a Bitch Feat. Ant Banks
4. Coming Up $hort 
5. Thangs Change Feat. Malik & Jamal from Illegal & Baby D
6. Paystyle 
7. Giving Up the Funk Feat. The Dangerous Crew
8. Top Down 
9. We Do This Feat. 2Pac, Mc Breed & Father Dom
10. Game Feat. Old School Freddy B
11. Sample the Funk
12. Don't Fuck for Free 




Kaliforniassa pysytään, mutta vaihdetaan aihepiiriä ja puhutaan naisista ja tällä kertaa oikeastaan pelkästään naisista. Kuka sen tekisikään paremmin kuin Los Angelesissa syntynyt ja nykyisellään Oaklandista ponnistava Short Dog aka Too $hort, joka on jo parinkymmenen albumin verran pysynyt hyvin johdonmukaisesti yhden ja saman aihepiirin parissa olematta koskaan tylsä. Voidaan siis puhua todellisesta pioneerista, joka on jo vuodesta 1985 lähtien, yhä tähän päivään saakka, jakanut omaa naisia mairittelevaa ja vähemmän mairittelevaa street knowledgea. ”I'm Short Dogg baby, ain't nothing nice!” linjaa herra Cocktails levynsä alkupuolella ja tämä teema kantaa läpi koko tämän vuonna 1995 Jive Recordsin kautta julkaistun Too $hortin järjestyksessään kuudennen studioalbumin. Too $hort on julkaissut uransa aikana useampia klassikkoalbumeja, kuten esimerkiksi Cocktailsia edeltäneen Get In Where You Fit Inin (1993), mutta Cocktails on itselle jostain syystä se soitetuin Too $hort albumi, joten se käsitellään ensimmäisenä ja palataan muihin albumeihin mahdollisesti myöhemmin. Vaikka kaikilla on oma mielipiteensä parhaasta Too $hort albumista, on mielestäni Cocktails kuitenkin ehdottomasti yksi parhaita Too $hortin albumeita, ellei jopa se kaikkein hiotuin timantti.

Cocktailsilla jatkuu erittäin funkki meininki niin kuin kaikilla aiemmillakin Too $hortin albumeilla, joskin soundia on ehkä hieman viety aiempia levyjä enemmän sen aikaisen mainstreamin suuntaan, mikä ei välttämättä ole huono asia. Tämän takia albumia ei todellakaan kannata ainakaan skippaa, sillä läski funkki pauhaa läpi levyn. Albumin tuotannosta vastaavat Short Dogg itse, The Dangerous Crew ja myös esimerkiksi aiemmin esitellylle Spice 1:n Amerikkka’s Nightmare albumille biittejä vääntänyt Ant Banks. Kuten aiemmin mainittu, Cocktailsin tematiikka pyörii hyvin vahvasti naisten ympärillä, sisältäen laajan kirjon tarinoita monenlaisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä aina parittamiseen. ”Levyn jokainen biisi on luonnollisesti varustettu explicit-leimalla. Albumilla vierailee muun muassa 2Pac, ja Too $hort onkin yksi harvoista artisteista, joka on tehnyt yhteistyötä sekä 2Pacin että Notorious B.I.G.:n kanssa

“Make me the motherfucking president,
I'll make the White House a hoe house and all the pimps, To just,
Set up shops like they do in Vegas,
Legalize pimpin’ for all the playa's”

Cocktailsilta löytyy monta alansa klassikkobiisiä, joista kirkkaimpana timanttina täynnä legendaarisia laineja sisällään pitävä Cocktales”. Muita tiukkoja rykäisyjä levyllä ovat esimerkiksi hilpeän kertsin omaava Ain’t Nothing Like Pimpin’”, Thangs Change (feat Malik & Jamal from Illegal & Baby D)”, jossa Too $hort kertoo muun muassa näkemyksensä siitä miten naiset halveksuvat toisiaan sekä tietysti kovalla vierailijakaartilla varustettu We Do This (feat. 2Pac, Mc Breed & Father Dom)”. Kaiken kaikkiaan Too $hort ei petä tälläkään kertaa ja pitää paskan niin sanotusti aitona. Vahva suositus kaikille, joilla ei pipo kiristä liikaa.

Saatavuus: Levyä saa fyysisenä kopiona joka paikasta. Esimerkiksi The Funkiestilla ja Levykauppa Äx:llä löytyy Cocktailsia suoraan hyllystä. Albumi on myös kokonaisuudessaan kuunneltavissa Spotifysta ja Youtubesta.

#90’s Rap #WestCoast #Funk #Pimp

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti