tiistai 5. huhtikuuta 2016

Warren G - Regulate...G-Funk Era (Violator Records, 1994)

1. Regulate Feat. Nate Dogg
2. Do You See Feat. Nate Dogg
3. Gangsta Sermon Feat. B-Tip & Ricky Harris
4. Recognize Feat. Twinz
5. Super Soul Sis Feat. Jah-Skilllz
6. ’94 Ho Draft Feat. B-Tip & Ricky Harris
7. So Many Ways Feat. Wayniac & Lady Levi
8. This D.J. Feat. O.G.L.B.
9. This Is The Shack Feat. The Dove Shack
10. What’s Next Feat. Mr. Malik
11. And Ya Don’t Stop 
12. Runnin' wit No Breaks Feat. Jah Skills, Bo Roc, G Child & The Twinz




Houstonin South Parkin painostavasta ilmapiiristä palataan takaisin Kalifornia Long Beachille ja vuonna 1994 Violator Recordsin kautta julkaistun Warren G:n debyyttialbumin Regulate…G-Funk Eran pariin. Kyseessähän on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä G-funk albumeista: yli neljä miljoonaa myytyä kappaletta jenkeissä ja yli 6 miljoonaa maailmanlaajuisesti. Tämä kertonee kaiken oleellisen ja nykyään kyseessä taitaa olla tripla-platinaa myynyt lätty. Tämä oli aikaa, jolloin valtavirran räpistä löytyi vielä kovia julkaisuja, toisin kuin tänä päivänä, suurimman osan ollen enemmän tai vähemmän paskaa. Regulate…G-Funk Era onkin saavuttanut todellisen klassikkostatuksen kyseisen genren parissa ja julkaisu nosti pinnalle myös Foesumin, Twinzin ja Dove Shackin kaltaisia tekijöitä. Foesumin Perfectionia ja Twinzin Conversationia onkin käsitelty jo aiemmin tässä blogissa ja Dove Shackin pariin palataan varmasti vielä jossain vaiheessa, sen verran kovasta kolmikosta on kyse! Kuka sitten on Warren G? Kyseessä on 1970 Kalifornia Long Beachilla syntynyt rap-artisti, tuottaja ja dj, joka tunnetaan myös Dr. Dren velipuolena. Aivan kuten velipuolensakkin, on Warren G omimmillaan tuottajana kuin räppärinä. Anyway, kyseessä on kuitenkin Long Beachin soundin suurmies, joka muodosti myös aikoinaan 213 nimisen ryhmittymän yhdessä Snoop Doggin ja jo edesmenneen Nate Doggin kanssa. Varsin meritoituneesta kaverista on siis kyse!

Soundillisesti Regulate…G-Funk Eralla liikutaan hyvin samanlaisissa tunnelmissa kuin jo aiemmin esitellyillä Foesumin ja Twinzinkin levyillä eli superletkeillä tyyleillä ollaan liikenteessä rauhallisten biittien päälle, jotka on tyypillisesti höystetty sielukkailla syntikoilla. Lyyrikoissa tulee vahvasti esille Kalifornian aurinko, loputtomat spliffit, yleinen hengailu ja muu asiaan kuuluva rento meininki. Albumilta loistaa poissaolollaan lähes kaikki tälle tyylilajille tyypillinen urbaani sodankäynti. Todellista kesämusaa siis ja talven pakkasilla albumi on aivan siinä rajoilla, onko kyseessä jo hieman liiankin kevyttä kuunneltavaa. Regulate…G-Funk Eralle on eksynyt myös pari vierailevien artistien soolobiisiä, kun Dove Shack on päässyt albumille mukaan ”This Is The Shack” biisillä ja myös Lady Levi pääsee ääneen Supa Soul Sis sooloraidalla. Nämä biisit tuovatkin mukavan lisämausteen albumille.

Niin kuin monta kertaa jo aiemmin mainittu, tältäkin albumilta löytyy valtava kasa toinen toistaan kovempia biisejä. Suurimpana hittinä kuitenkin todellinen G-funk anthem ja yksi kaikkien aikojen kovimmista rap-biiseistä eli albumin avausraita ”Regulate (feat. Nate Dogg)”. Biisille on sämplätty ikimuistoisesti Michael McDonaldin ikivihreää raitaa ”I Keep Forgettin’ (Every time You’re Near)” suoraan 80-luvun alusta. Muista biiseistä voisi nostaa erityisesti esille ”This D.J. (feat. O.G.L.B.)”, Dove Shackin ”This Is The Shack” ja Runnin Wit No Breaksin (feat. Jah Skills, Bo Roc, G Child, Wayniac & Trip Locc)”. Kuten jo aiemmin mainittu, myös tämän albumin kohdalla on kyseessä kuitenkin kokonaisuus, joten yksittäisten biisien sijasta kannattaa kuunnella levy alusta loppuun ja valita itse omat suosikkinsa.

Saatavuus: Levyä on saatavilla melkein joka paikasta niin vinyylinä kuin cd:kin. Esimerkiksi The Funkiestilla ja Levykauppa Äx:llä kyseistä tekelettä on tyypillisesti hyllyssä. Albumi löytyy myös kokonaisuudessaan Spotifysta ja Youtubesta.

#90'sRap #GFunk #WestCoast #California #LongBeach 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti