torstai 12. toukokuuta 2016

E.S.G. - Sailin' Da South (Perrion/Priority Records, 1995)

1. Sailin' Da South (Intro)
2. 187 Skillz
3. Crooked Streets Feat. Big 50
4. R.I.P Feat. Montina Cooper
5. Swangin' And Bangin'
6. Let Em Know Feat. Flava
7. Beauty And The Beast Feat. Montina Cooper
8. G-Ride Feat. Flava
9. Baller Of The Year
10. For All The G's Feat. Flava
11. Swangin' And Bangin' Screwed (Dj Screw Remix)
12. Smoke On Feat. Big 50, Big T, Lil’ Will, Yellowstone Click
13. Murder Outro Feat. Kalo



Kalifornian lämmöstä seilataan takaisin Teksasin paahtavaan kuumuuteen ja Houstoniin, josta ponnistaa etelälegendoihin ja Houston räpin pioneereihin lukeutuva E.S.G. (akronyymi sanoista Everyday Street Gangsta). E.S.G. on myös yksi jo edesmenneen Dj Screwin legendaarisen Screwed Up Clickin alkuperäisjäsenistä eli kyseessä on siis todella kova seppä! Esittelyssä herran toinen albumi, Priority Recordsin kautta vuonna 1995 julkaistu Sailin’ Da South. Kyseinen lätty julkaistiin juuri ennen kuin E.S.G. joutui pariksi vuodeksi lukemaan tiilenpäitä kuolemantuottamuksesta. Kyseessä on klassikkoalbumi alusta loppuun ja yksi eteläräpin virstanpylväitä, joka saa perehtymättömänkin ymmärtämään miltä kulta-ajan etelämeininki kuulostaa. Sailin’ Da Southia kuunnellessa on helppo huomata, mistä moni tämänkin päivän Houstonin räppäreistä on tyyliinsä ottanut vaikutteita.

E.S.G. on taitava lyyrikko ja edustaa kotikaupunkiaan ylpeydellä läpi koko Sailin’ Da Southin. Albumin tematiikka liittyy vahvasti tyypillisiin gangstailu -aihepiireihin eli tarinoihin (henki)rikoksista, eteläräpille tyypillistä autoilua Candy Paintedeineen ja puuratteineen unohtamatta. Sailin’ Da Southin tuotannosta vastaavat Jermaine ”Mr. Optimo” Chretien ja Sean ”Solo” Jemison ovat loihtineet levylle hyvin miellyttävän soundimaailman, johon on otettu paljon vaikutteita länsirannikon G-funkista. Toisin sanoen hitaasti rullaavia bassolinjoja, vinkuvia syntikoita ja melodisia kertosäkeitä ei levyltä puutu. Näistä huolimatta tuotantopuoli on kuitenkin hyvin omaleimaisen johdonmukaista ja eroaa länsirannikon albumeista. Sailin’ Da Southilla on kokonaisuudessaan hyvä funkkaava meininki ja sen voi laittaa soimaan niin häissä kuin hautajaisissakin.

Sailin’ Da South alkaa introlla, jossa puhutaan murhista ja rikoksista Houstonissa. Tämän jälkeen päästään kyseiselle aihepiirille sopivaan jatkoon eli biisiin nimeltä ”187 Skillz”, joka kertoo rankkaa tarinaa Houstonin kaduilta ja edustaakin levyn raskaampaa puolta. Tästä eteenpäin levy onkin soundiltaan rennompaa meininkiä, sisältäen esimerkiksi hittibiisin ”Swangin’ and Bangin” ja tästä samaisesta biisistä erittäin kovan Dj Screwin screwed & chopped remixin, joka oli alkusoittoa koko kyseiselle buumille. Koko levy on täynnä mahtavia biisejä, mutta nostetaan nyt vielä esille ainakin törkeillä syntikoilla varustettu ”Baller Of The Year” ja ”Beauty And The Beast (feat. Montina Cooper)”. Tämäkin albumi on vahva kokonaisuus, josta yhtään biisiä ei tarvitse skipata, joten suosittelen kuuntelemaan alusta loppuun yhdellä kertaa, jotta yksikään helmi ei mene ohi!

Saatavuus: Loppuunmyyty. Löytyy Spotifysta ja Youtubesta.

#90'sRap #DirtySouth #LikainenEtelä #Houston #Texas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti